Kandidaat Benite van Dommelen

Naam: Benite van Domellen
Functie: Travel Coördinator
Werkzaam bij: BBA Pumps
Website: www.bbapumps.com

Het verkiezingsthema voor 2018 is 'De veranderende samenwerking in de keten.'

Door allerlei ontwikkelingen, zoals bijvoorbeeld General Data Protection Regulation (GDRP) en de New Distribution Capability (NDC), die flinke impact hebben op het zakelijk reizen, moet er door de Corporate Travel Professional (CTP) op een andere manier worden samengewerkt met stakeholders in de keten (leveranciers, TMC, GDS, Reiziger).

Namens de vakjury zijn aan de genomineerden een aantal verdiepingsvragen met betrekking tot dit thema voorgelegd die (deels) zijn opgenomen in dit online profiel.

Hierbij de antwoorden van Benite van Dommelen op onderstaande vragen en een persoonlijke noot van Benite:

Wat zie jij als belangrijkste verandering(en) in de samenwerking met de stakeholders in de keten? En wat voor impact heeft dat op jouw rol?

Een van mijn deeltaken is voor BBA Pumps de reizen, in welk formaat en voor zowel medewerkers als externe relaties, goed te organiseren en te laten verlopen. Voor alle veranderingen in de reiswereld die buiten onze organisatie plaats vinden of hebben gevonden ben ik de ingang naar binnen. Tot op heden vind ik de grootste verandering die onze reismogelijkheden beïnvloedt het “gewoon” worden van reizen. “Iedereen” reist tegenwoordig en er wordt ook veel meer gereisd nu we uit de crisis zijn. Ook onze eigen mensen reizen meer en overal waar onze mensen naar toe moeten reizen, lijkt de halve wereld naar toe te willen: beperkte keuze, hoge prijzen, uitverkochte businessclass.

Alle stakeholders waar ik mee te maken heb, worden hiermee geconfronteerd vanuit mijn functie en mijn functioneren, waardoor er duidelijk meer druk op dit deel van mijn takenpakket zit dan een paar jaar geleden.

Als Corporate Travel Professional volg je de ontwikkelingen rondom NDC natuurlijk op de voet. Hoe kijk jij naar NDC vanuit:

  • Je bedrijf/organisatie – invloed op beleid en duty of care

Op zich zijn de ontwikkelingen rondom NDC erg interessant, maar binnen onze organisatie zijn deze qua impact vergelijkbaar met wijzigende inkoopkanalen voor onze technische producten, beperkte beschikbaarheid van grondstoffen, wijzigende overheidsreglementen met daarbij behorende landensancties enz. enz.

Daarnaast beïnvloedt het mijn reiziger niet in het praktische deel van zijn reizen. Ze moeten van A naar B en terug, wanneer kunnen ze weg en tegen welk tarief? Ik werk binnen een bedrijf dat pompen produceert en wereldwijd verkoopt waarbij ik werk voor de commercieel directeur en het organiseren van reizen is een deel van mijn takenpakket. Net zoals bijvoorbeeld mijn taken van het voeren van specifieke sollicitatiegesprekken, het uitwerken van distribiteursovereenkomsten, het notuleren van de directiebesprekingen. Ik weet bijvoorbeeld ook veel van HR, maar ken niet alle huidige wetswijzigingen.  

Wij maken daarom gebruik van een TMC omdat zij de specifieke kennis in huis hebben en een 24-uurs service hebben. Daarin staan zij bijvoorbeeld op gelijk niveau met het bedrijf dat onze exportdocumenten verzorgt. Externe kennis en kunde.

Waar wij in het verleden al bepaalde vliegmaatschappijen hebben uitgesloten, is daar niets in gewijzigd. Onze verantwoording voor het reizen van onze medewerkers en externe relaties blijft een belangrijke keuzefactor in het inkoopbeleid. Als iemand mij een reis wil laten boeken die in mijn ogen onverantwoorde risico’s met zich mee brengt, zal ik deze reis niet boeken en ik zal met betrokkene(n) hierover het gesprek aan gaan. Ik kan mij daar onverbiddelijk in opstellen. Zakelijke belangen mogen nooit de veiligheid van een medewerker in gevaar brengen.

  • Je reizigers – gaan zij in op aanbod extra diensten, zijn er richtlijnen?

Onze medewerkers zijn redelijk vrij in het zelfstandig regelen van zaken, maar mede gezien onze duty of care geven wij er de voorkeur aan om het boeken van reizen via mij te laten verlopen. Daardoor krijgen ze ook opties aangeboden, die passen bij ons reisbeleid (welke niet slecht is) of die ze makkelijk over het hoofd zien.
Deze werkwijze levert geen problemen op en gebeurt op basis van een goede samenwerking met de reizigers. Zo kan ik de reizigers ook bijstaan in het overzien van de gehele reis: vluchten, hotel, auto, bestemming, reisdocumenten.

Persoonlijke noot:

Ik ervaar de nominatie als een blijk van waardering voor wat ik doe. Het zette mij ook aan het denken over de plek die het reizen binnen onze organisatie heeft ingenomen. Toen ik begon binnen BBA Pumps was het reizen nog niet zo heel veel aan de orde. Door het steeds internationaler werken, werd het regelen van de reizen een vaste taak binnen mijn functie. Ik kan mijn nominatie dus ook niet los zien van de ontwikkelingen die wij als bedrijf hebben doorgemaakt in de 13 jaar die ik er nu werk en ben best trots op waar we nu staan.
 

Stem op deze genomineerde


 

Copyright Reismedia BV 2021