Intercity Direct vervangt naam Fyra

13 november 2013 - 14:46

UTRECHT - De naam Fyra op de treinverbinding tussen Amsterdam en Breda via Schiphol en Rotterdam over de hogesnelheidslijn maakt per 15 december plaats voor Intercity Direct. Dit heeft een woordvoerder van NS woensdag gezegd. De toeslagen op de route verdwijnen, behalve op het traject Schiphol-Rotterdam.

De naam Fyra raakte begin dit jaar besmet nadat de nieuwe V-250 treinen van NS, gekocht bij de Italiaanse fabrikant AnsaldoBreda, ernstige gebreken vertoonden en al na enkele weken aan de kant stonden. NS vervolgde de Fyra-dienst over de hsl met bestaande treinen, maar de naam werd zo vereenzelvigd met de mislukte Italiaanse trein dat NS besloot tot een naamswijziging. De treinen van Ansaldo zijn inmiddels afbesteld; NS heeft nog nergens een nieuwe order geplaatst.

Toeslag
Op dit moment moeten reizigers een toeslag betalen op het hele traject. Behalve extra geld kost dat ook extra tijd, want een ov-chipkaart ‘herkent’ de toeslag niet - deze moet in automaten of aan het loket worden gekocht. De toeslag verdwijnt per 15 december tussen Amsterdam CS en Schiphol en ook op het traject Rotterdam-Breda. Alleen tussen Schiphol en Rotterdam CS blijft de toeslag gehandhaafd en komen er aparte incheckpalen voor de ov-chipkaart waarin deze is verwerkt.

Voor de buitenlandse hogesnelheidsverbindingen is de reiziger sinds het wegvallen van de Fyra aangewezen op de Thalys tussen Amsterdam en Parijs via Brussel.

Van onze redactie

25-04-2024, 13:14
Finnair A350
09-04-2024, 12:34
Copyright Reismedia BV 2024 - Cookieinstellingen