NS wil intercity-verbinding tussen Randstad en Aken

ICNG
23 juni 2020 - 10:55 | Door: 
Neal Luitwieler
| Foto: NS

UTRECHT - De NS wil per 2025 een intercity-verbinding opstarten van Den Haag naar Aken. Daar kunnen reizigers dan overstappen op de hogesnelheidstreinen naar onder meer Keulen en Frankfurt. Om deze verbinding mogelijk te maken moet er wel aan een aantal voorwaarden voldaan worden, zo benadrukt de NS. Het gaat dan onder meer om financiële ondersteuning.

Het is de bedoeling dat de trein vanuit Den Haag via Rotterdam, Breda, Eindhoven en Heerlen naar Aken rijdt. Wie vanuit Den Haag vertrekt is dan drie uur onderweg, vanuit Rotterdam 2,5 uur. Op de verbinding gaat de NS de nieuwe ICNG-treinen inzetten (Intercity Nieuwe Generatie), die met wat aanpassingen ook geschikt zijn om op het Duitse spoor te rijden.

Het is nu ook al mogelijk om vanuit Nederland met de trein naar Aken te rijden, maar reizigers moeten dan in Heerlen overstappen op een stoptrein van Arriva die onderweg nog vaak halteert. Door een directe intercity-verbinding vanuit de Randstad daalt de reistijd met 25 minuten, is er geen kans meer op het missen van een overstap en neemt het comfort toe, zo betoogt de NS.

De verbinding zal in ieder geval bij aanvang nog niet kostendekkend zijn. Daarom wil de NS er subsidie voor. Het spoorwegbedrijf gaat daarover met het ministerie van Infrastructuur in gesprek als onderdeel van de onderhandelingen over de nieuwe concessie voor het hoofdrailnet. Die gaat in 2025 in. Onlangs werd al bekend dat de NS deze concessie onderhands gegund krijgt.

Extra advertentie tonen: 
1
25-04-2024, 13:14
Finnair A350
09-04-2024, 12:34
Copyright Reismedia BV 2024 - Cookieinstellingen