Henk van den Helder: Willen we meer of minder?

Henk van den Helder
6 april 2016

De PvdA heeft te kennen gegeven dat we over tien jaar allemaal in een elektrische auto moeten rijden. Allemaal is allemaal want het sociale karakter van deze partij viert hoogtij. Aangezien de levenscyclus van een auto momenteel niet langer is dan gemiddeld zeven jaar, want dan moeten we echt naar iets leukers en anders, gaan we daar "gewoon voor zorgen". En juist voor die laatste quote kun je in Nederland al snel worden vervolgd. Willen we over tien jaar minder, meer of alles elektrisch?

Op maandag 14 maart  gingen ze los. De hele goegemeente, fans en leden van diezelfde partij gingen voor: "Alles, Alles, Alles, Alles." Raar, dat dit niet strafbaar is. Ik heb geprobeerd om aangifte te doen maar de dienstdoende politieagent adviseerde me om er maar "luchtigjes mee om te gaan." Het was volgens hem een grapje en in dit land mag je "Alles" zeggen.

Feit is in ieder geval, dat ze er niet voor gaan zorgen. Anno nu bestaat er slechts één elektrische auto met een actieradius van meer dan 200 km en deze Tesla kost een ton. Dat is niet iets wat iedereen zich kan permitteren, maar er zijn kleinere en goedkopere versies onderweg.

Alle andere exemplaren van gangbare merken komen in de winter met de kachel aan niet verder dan het dorp uit. En in de zomer met de airco aan het dorp niet in. Tenzij er een benzine of dieselmotortje ter ondersteuning in zit maar daar heb ik het al eerder eens over gehad. Kortom, fabrikanten hebben nog drie jaar om met een breed gamma aan elektrische sjoemelvrije monstertjes te komen want dan kunnen we over tien jaar zelfs de tweedehandjes hebben vervangen. Dat we dan nog niet genoeg stroompaaltjes hebben is een bijzaak. Je kunt namelijk thuis ook gewoon via het lichtnet in nauwelijks acht uur tijd je auto opladen. Prima toch, oude tijden herleven want in plaats van touwtjes uit de brievenbus struikelen we tegen die tijd over de verlengsnoertjes die door diezelfde brievenbus de weg naar het stopcontact in de hal vinden. Maar wat nou als je drie tot vijftien hoog (achter) woont?

Op zondagmiddag als ik lekker onderuit zit te dagdromen zie ik het filmpje afgedraaid worden. Het wordt al heel snel een zeer komische sciencefiction film. 115.000 orders voor de nieuwe kleine bereikbare Tesla is enorm en indrukwekkend. Het ding ziet er nog leuk uit ook. Zodra deze auto's zijn uitgeleverd zijn we minimaal een jaar verder, en hebben we nog maar negen jaar te gaan om ruim zes miljoen bakkies te vernieuwen. Zou die partijbons nou ook op een zondagmiddag hebben zitten dagdromen?

Henk van den Helder
Algemeen Directeur / General Manager Hertz Rent A Car Benelux
[email protected]

Reageren op artikelen? Graag! Er gelden spelregels. We moedigen toevoeging van uw reactie op onze content aan, maar kijken streng naar taalgebruik.

21-05-19, 12:05
29-04-19, 09:04
Paul Grove
24-07-17, 10:07
Paul Grove
10-05-17, 09:05
Herman Mateboer
04-03-17, 04:03
27-07-16, 10:07
24-06-16, 05:06
Copyright Reismedia BV 2021