Natasja Eshuis: In de ban van het zika-virus

18 februari 2016

In de media is de laatste tijd veel aandacht besteed aan het zika-virus dat zich over Latijns-Amerika en het Caraïbisch gebied verspreidt. De hausse lijkt nu even voorbij, al werd deze week nog een eiland toegevoegd aan de lijst van landen waar het virus voorkomt. Hoe kun je als reiziger uit deze berichtgeving de juiste informatie filteren?

De eerste berichten kwamen uit Brazilië, waar in mei 2015 het zika-virus uitbrak. Het heeft zich inmiddels uitgebreid naar diverse andere landen in Zuid- en Midden-Amerika. Er zijn aanwijzingen dat een infectie met het zika-virus tijdens de zwangerschap mogelijk schadelijk kan zijn voor het ongeboren kind. We zagen allemaal de foto’s in de krant van Braziliaanse baby’s met microcefalie, een aandoening van het centrale zenuwstelsel dat wordt gekenmerkt door een te kleine schedel. Of deze afwijking daadwerkelijk door een infectie met het zika-virus tijdens de zwangerschap wordt veroorzaakt, wordt momenteel wetenschappelijk onderzocht.

Voor zwangeren geldt een reisadvies. Andere reizigers dienen zich goed te beschermen tegen muggenbeten. Anders dan ‘gewone’ muggen is de Aedes-mug die het virus overbrengt ook overdag actief. Mocht een mug onverhoopt toch het virus overbrengen, dan krijgt volgens de Rijksdienst voor Volksgezondheid en Milieu één op de vier mensen last van klachten die lijken op griep. Daarvan herstellen de meesten na twee tot zeven dagen, zonder ernstige problemen.

Waarom is er dan zoveel ophef over dit virus? Natuurlijk moeten reisorganisaties zwangere vrouwen waarschuwen. Net als luchtvaartmaatschappijen stellen wij ons coulant op bij het omboeken naar een veiligere vakantiebestemming. Maar moeten we andere reizigers ook de schrik aanjagen? In het ergste geval krijgen zij een milde vorm van griep. Dat risico liepen bezoekers van deze vakantielanden toch al, omdat de Aedes-mug ook knokkelkoorts kan overbrengen, wat ook wel dengue wordt genoemd. De symptomen van het zika-virus zijn een stuk milder dan van knokkelkoorts.

Elk jaar krijgen ongeveer 820.000 Nederlanders griep, lees ik op Wikipedia. En er overlijden er elke winter minimaal 250 patiënten aan. Dus waarom staan er grote koppen in de krant als er in Colombia een paar mensen aan het zika-virus overlijden? Laten we de consument niet zo aan het schrikken maken. Het is dit jaar al ingewikkeld genoeg om een veilige vakantiebestemming te kiezen!

Natasja Eshuis, directeur van Travel Trend / NBBS Reizen
[email protected]

Reageren op artikelen? Graag! Er gelden spelregels. We moedigen toevoeging van uw reactie op onze content aan, maar kijken streng naar taalgebruik.

21-05-19, 12:05
29-04-19, 09:04
Paul Grove
24-07-17, 10:07
Paul Grove
10-05-17, 09:05
Herman Mateboer
04-03-17, 04:03
27-07-16, 10:07
24-06-16, 05:06
Copyright Reismedia BV 2020