Aan de achtbaan waarin wij met elkaar zitten, komt maar geen einde. We hadden even, in ieder geval binnen de EU, de wind in de rug. In de zomer kon er weer goed worden geboekt en dat zorgde voor de broodnodige positieve vibe. De ‘feestvreugde’ duurde tot en met de herfstvakantie. Daarna kwam er een niet aflatende stroom op gang van alarmerende berichtgeving over oplopende besmettingscijfers en daarmee stokten de boekingen. Daarbovenop verscheen ineens een nieuw virus dat voor nog meer terughoudendheid zorgde bij vakantiegangers en reizigers.
Het positieve van de afgelopen maanden is, en wij als reisprofessionals wisten dat natuurlijk allang, dat zodra de Nederlander op reis kan dat ook massaal gebeurt. Maar dan heb je het positieve nieuws ook wel gehad. En weer gebeurt hetzelfde als altijd; ondank alle goede voornemens vanuit de EU schieten alle lidstaten weer in een stuip en trekken op allerlei manieren ‘muren’ op om hun eigen land te beschermen. Terwijl gezaghebbende organisaties als de WHO, het ECDC en een bonte stoet van virologen keer op keer wetenschappelijk aantonen dat reisbeperkingen volstrekt inefficiënt zijn bij de bestrijding van het virus. De maatregelen zijn veelal buitenproportioneel, werken dus niet maar zorgen wel voor ongelofelijk veel schade op een groot aantal bestemmingen. Het in de ban doen van Zuid-Afrika is extra pijnlijk omdat het er alle schijn van heeft dat dit land feitelijk gestraft wordt voor het ontdekken van omikron. De poging van de EU om alle landen toch weer op één lijn te brengen met de QR-code als basis, is te prijzen. Ik vraag mij alleen af of de lidstaten hier vervolgens ook naar luisteren. Ik denk het niet en dat leidt voor de zoveelste keer tot een onontwarbare kluwen van verschillende regels. Wat dat doet voor de boekingen laat zich raden.
Daarnaast zijn er ook onzichtbare ‘muren’. Bijvoorbeeld de belachelijke eis dat een booster verplicht is na verstrijken van de geldigheidsduur van het vaccin. Als je dat al doet, en daar is natuurlijk van alles voor te zeggen, zorg dan wel dat je het pas invoert als iedereen een booster heeft kunnen krijgen. En was het daarom niet handiger geweest als de geldigheidsduur van de vaccins eenmalig op 1 jaar was gesteld? Zeker voor Nederland, dat weer eens figureert aan de onderkant van het rechterrijtje met het uitdelen van boosters, wordt dit nog een groot probleem voor volgend voorjaar en zomer.
Laat ik met goed nieuws afsluiten; gelukkig is er weer een NOW- en TVL-regeling en dit keer met een mooie uitbreiding voor starters. Natuurlijk spannen wij ons in om deze regelingen te verlengen naar in ieder geval het eerste kwartaal 2022.
Deze column is eerder verschenen in de december-uitgave van Luchtvaartnieuws Magazine. Klik hier voor een abonnement of bestel een los nummer.