Deze zomer was toerisme vaak in het middelpunt van het nieuws. En in de meeste gevallen in een negatieve toonzetting. Als je de media, de pers en de social media mocht geloven, was het zowat a-moreel om dit jaar naar het buitenland op vakantie te gaan. Je zou maar eens iets engs oplopen in dat verre buitenland en dat dan ook nog eens mee naar huis nemen. Als je al op vakantie wilde, dán moest het in Nederland zelf gebeuren.
Ik heb echt jeuk gekregen van uitspraken als: “Nederland is eigenlijk best een mooi land!”. Hoezo “eigenlijk”? Hoezo “best”? Natuurlijk is Nederland een prachtig land! Niet alleen om er vakantie vieren trouwens, maar al helemáál om er te wonen. Ik ben daarvan overtuigd omdat ik af en toe in het buitenland kom en ook een beetje kan vergelijken. En dat inzicht gun ik iedereen. Dat is namelijk ook een prachtige bijkomstigheid van reizen en wat van de wereld zien. Mark Twain zei het al: “Travel is fatal to bigotry, prejudice and narrowmindedness. Broad, wholesome, charitable views of men can not be acquired by vegetating in one little corner of the Earth all one’s lifetime.”
Reizen geeft een opener blik en een tolerantere mindset, leidt tot meer zelfinzicht en een ruimer referentiekader. Dat vind ik niet alleen. Dit is ook al vaak via wetenschappelijk onderzoek vastgesteld. Praktisch vertaald: als de Amerikanen in het verleden meer zouden hebben gereisd, was Trump nooit president geworden en als de Engelse 60-plussers nou eens wat meer van het buitenland hadden gezien dan hadden ze vast niet en masse voor de Brexit gekozen. Over de positieve impact van reizen en vakanties gesproken. Nog afgezien van het feit dat toerisme de meest effectieve manier is om wankele (zuidelijke) economieën van financiële steun te voorzien.
In plaats van een negatief oordeel te vellen over de mobiliteit en over vakanties in het buitenland in relatie tot de verspreiding van het virus, lijkt het mij veel beter om dit te doen vanuit het perspectief van de verantwoordelijkheid van individuen (of het gebrek eraan) en het gedrag van mensen.
Het is moeilijk vechten tegen de succesvolle framing in de media van toeristen die (mede) verantwoordelijk worden gehouden voor de virusverspreiding. Volgens mij zijn we in dit coronatijdperk uit het oog verloren dat het niet zozeer belangrijk is wie je bent ( toerist of niet) of wáár je bent ( binnen- of buitenland) maar veel meer wat je doet, hoe je je gedraagt en of je je aan de coronaregels houdt en je gezonde verstand gebruikt. En als je dat laatste doet, is vakantievieren in het buitenland net zo veilig of onveilig als vakantievieren in Nederland.
Ook als je daarbij in een vliegtuig stapt. Ik heb mij de afgelopen weken behoorlijk gestoord aan de zure opmerkingen, de verongelijktheid (waarom de luchtvaart wél en wij niet) en de vooringenomenheid in discussies in de media en op social media over vliegvakanties. Sinds wanneer is wetenschap “maar een mening”? Mensen vinden het blijkbaar moeilijk om een wetenschappelijke conclusie aan te nemen ook al past die je even niet of voelt die vreemd. Nadat het RIVM al in een eerder stadium had laten weten dat het besmettingsgevaar in een vliegtuig buitengewoon klein is, moest het dat, op verzoek van het parlement nóg een keertje overdoen. De uitkomst bleef overigens steeds dezelfde: “vliegen geeft een zeer gering risico”!
Rutte zei het al: “Ga wijs op reis”! En daar had hij helemaal gelijk in. Maar daar gaat nog iets aan vooraf. Namelijk dat we ons de komende maanden “corona correct” moeten gedragen wáár je ook bent. Verantwoordelijkheid tonen voor de mensen in je omgeving en goed voorbereid op reis. En vooral je corona correct gedragen. Het virus houdt zich niet aan grenzen, onbegrensd goed gedrag dus ook niet!
Frank Oostdam
Directeur ANVR
Deze column verscheen eerder in de augustus-editie van Luchtvaartnieuws Magazine. Bestel een los exemplaar of neem een voordelig abonnement.