Low-cost maatschappij Ryanair heeft een opvallende eigenschap. Een groot deel van de bestemmingen zijn namelijk B-luchthavens. Deze vliegvelden zijn vaak ver verwijderd van grote steden, soms wel honderd kilometer. Niet zelden zijn het omgebouwde militaire luchtmachtbases. Passagiers hoeven nog net niet in de modder uit te stappen, maar moeten wel vaak nog een hele reis maken om in de bewoonde wereld te komen.
Ook de nieuwe Ryanair-bestemming Airport Niederrhein is zo’n type vliegveld. Het ligt amper een kilometer over de grens bij het Noord-Limburgse Well en vijfentachtig kilometer van centraal Nederland. Vanaf 1 mei vliegt Ryanair twee keer per dag vanaf deze omgebouwde Britse Navo-basis Laarbruch naar Londen Stansted. En niet te vergeten gaat eens keer per week een chartervliegtuig naar het Turkse Antalya.
Maar het is moeilijk voor te stellen dat hiervandaan binnen korte tijd verkeersvliegtuigen vertrekken. Weliswaar is het grote terminalgebouw in een vergevorderd bouwstadium; het terrein eromheen lijkt een verlaten dorp in de buurt van Tsjernobyl. In het bos staan leegstaande huizen verscholen, een verlaten school en een doods ‘entertainment centre’; de stille getuigen van wat eens een militaire basis was waar hele gezinnen woonden. Overal verspreid over het terrein staan verlaten hangars voor Harrier-straaljagers weg te rotten. De parkeerplaats voor het vliegveld is nog een zandvlakte. Maar er ligt wèl een goed onderhouden landingsbaan. Voor Ryanair is dat precies genoeg om de luchthaven in het routenetwerk op te nemen.
Om passagiers niet teveel af te schrikken noemt Ryanair vliegveld Laarbruch, geheel in stijl, ‘Düsseldorf Niederrhein’. De Duitse stad ligt nota bene hemelsbreed zestig kilometer van het vliegveld vandaan! Waarom dan niet de naam Airport Nijmegen-Arnhem aan de luchthaven geven? Deze Nederlandse steden liggen maar dertig respectievelijk vijftig kilometer van Laarbruch verwijderd.
Volgens verschillende berichten blijven de passagiersactiviteiten op Airport Niederrhein niet beperkt tot Ryanair. Ook een nieuw op te richten Nederlandse prijsvechter zou gaan vliegen vanaf de luchthaven. Met een vloot van maar liefst vijf Airbus A320’s zou deze maatschappij vluchten gaan uitvoeren naar verschillende grote Europese steden. LoCo, zoals de codenaam luidt, wil zich richten op passagiers die meer gesteld zijn op luxe.
Of potentiële passagiers het nieuwe vliegveld kunnen vinden is nog maar de vraag. Maar lage ticketprijzen kunnen een echte passagierslokker zijn. Daarvoor heeft de gemiddelde consument wel een autorit van een uur over. Want wie neemt er voor de lol een vlucht vanaf de middle of nowhere?
Niek Vernooij