
London St. Pancras Highspeed en Eurostar hebben donderdag een intentieverklaring ondertekend voor een ambitieuze capaciteitsuitbreiding van St. Pancras International. De samenwerking speelt in op de groeiende vraag naar duurzaam internationaal treinverkeer.
De plannen volgen op een onafhankelijk onderzoek dat eind 2024 werd opgestart. Het gerenommeerde architectenbureau Hawkins\Brown is aangesteld voor een ontwerp- en haalbaarheidsstudie. Hun opdracht: de internationale zone herinrichten en de reizigerscapaciteit meer dan verdubbelen — van 2.000 naar bijna 5.000 passagiers per uur
Inspelen op toenemende vraag treinreizen
De aanpak verloopt in drie fases. Eerst worden de huidige processen geoptimaliseerd, met als doel op korte termijn 2.700 extra passagiers per uur te verwerken. Tegen 2028 moet fase twee afgerond zijn, met een herontworpen internationale zone en betere doorstroming naar de hoofdhal. In de jaren 2030 volgt fase drie, waarin langetermijnmogelijkheden, zoals het verplaatsen van aankomststromen, worden onderzocht.
Volgens Eurostar's Simon Lejeune is het project essentieel voor de toekomst: “Eurostar is de groene toegangspoort tot Europa en verwelkomt nu al tot 45.000 klanten per dag in St. Pancras, met een groeiende vraag. Nu we plannen om onze vloot uit te breiden vanaf het begin van de jaren 2030 en meer verbindingen aan te bieden naar Frankrijk, België, Nederland en nu ook Duitsland en Zwitserland, zal dit project een cruciale rol spelen om die groei mogelijk te maken.”
De plannen komen op een moment dat de vraag naar internationale treinreizen fors stijgt: van 11 miljoen reizigers in 2024 naar een verwachte 35 miljoen in 2040. St. Pancras wil dé duurzame toegangspoort tot Europa blijven.