Jacob Gelt Dekker: Spelletjes

31 oktober 2012

Een spelletje Farmville, Chefville of Petville kan de tien uur lange vluchten van Europa naar de Caribbean laten omvliegen, in een mum van tijd. Mark Pincus van Zygna in San Francisco is uw hofleverancier. Met 227 miljoen spelers op Facebook kunt u uw hart ophalen, en als u wilt kost het niets.

Dat gratis gedoe is voor Zygna wel een probleem. Maar drie procent van hun spelers, zo’n 7,7 miljoen, betalen tot nu toe; er moet er dan ook nog ongeveer 150 dollar per klant bijgelegd worden. De aankoop door Zygna van Omgpop (de uitgever van Draw Something) voor 210 miljoen dollar leek het tij even te keren, maar moest uiteindelijk voor vijftig procent worden afgeschreven. De aandelen van Zygna zijn gekelderd van ongeveer twaalf dollar tot net boven de twee dollar per aan deel, want Mark is niet alleen.

In de spelletjesmarkt woedt een moordende concurrentie. Aziaten zijn vooral dol op gokken. Nergens ter wereld wordt zo zwaar gegokt als in China, of het nu is in massaspelletjes is voor een paar honderd dollar of op aandelen- of optiebeurzen voor miljarden.

Internetspelletjes en gokbedrijven, NCSoft en Nexon uit Zuid-Korea, lopen daar aan kop. NetEase en Perfect World plaatsten hun hoofdkantoren te midden van hun trouwste gokverslaafde spelers in China. Het Chinese Shanda Interactive is veruit het grootste online gaming bedrijf met een omzet van meer dan zevenhonderd miljoen dollar.

In moeilijke economische tijden spreekt een lot uit de loterij altijd tot ieders verbeelding. In een keer met een klein bedragje als inleg uit alle zorgen en zwelgen in superconsumptie; de rest van je leven met glimmende sportauto’s naar het strand, of op een groot jacht de wereld rond, altijd een vloed van de duurste champagne en de mooiste mensen om je heen, die je op je wenken bedienen.

Een kaartje leggen, pokeren, is second best, en daarna slotmachines, en dat kan nu anoniem, lekker privé, vanuit je slaapkamer op het internet. Miljoenen mensen, die onopgemerkte, saaie levens leidden op verafgelegen boerderijen en bedrijven in de leegtes van Australië of op de pampa’s van Argentinië, trekken zich nu terug in hun privacy van hun gameroom met een glas en een versnapering. In de miljoenen steden van de wereld zijn het de rijke bejaarden die de deur niet meer uitkomen en zich op het scherm uitleven, jong en krachtig voelend in spannende internetavonturen. Velen verspelen graag voor tienduizenden dollars per maand.

De spelletjesbedrijven zorgen goed voor hun grote verteerders. Regelmatige sturen ze glamouragenten langs om de dames en heren te fêteren op royale diners, waar de gok- en spelletjesverslaafden aanzitten in de glitter waarvan ze ooit alleen maar in hun spel, virtueel, van hadden kunnen dromen. Vriendelijke, vaak oudere beroemdheden maakten er hun pensioenbaantjes van. Stel je voor: je kunt gezellig, elleboog aan elleboog, een avondje eten met Diana Ross, ook al is ze nu 69.

Circussen van oud-artiesten reizen zo de wereld rond, etend, drinkend en vooral aanhorend, de verhalen aan een hele nieuwe generatie big rollers, die met steeds grotere getalen uit de kast komen.

Het lijkt slechts een kwestie van tijd voordat noodlijdende luchtvaartmaatschappijen beseffen, dat ze hun afbraakprijzen makkelijk kunnen verdubbelen met dit soort gamification. Voor de gezelligheid gaan ze dan wellicht de klant ook weer een glas champagne aanbieden en een fatsoenlijke gourmetmaaltijd.

Jacob Gelt Dekker

Reageren op artikelen? Graag! Er gelden spelregels. We moedigen toevoeging van uw reactie op onze content aan, maar kijken streng naar taalgebruik.

Copyright Reismedia BV 2024 - Cookieinstellingen