Marijke Poppink: Omdenken

31 maart 2018

De laatste tijd hoor ik telkens weer dat “omdenken” nodig is, anders denken in de nieuwe digitale wereld die eraan komt. Het zal niet al volgend jaar gebeuren, maar toch denk ik dat het er sneller is dan menigeen verwacht.

Zelfrijdende deelauto’s zijn binnenkort een feit, chatbots nemen taken over van de reisagent en er wordt al zo vaak over blockchain gesproken, dat de eerste “smart contracts” niet lang meer op zich laten wachten. Ook komen er nieuwe manieren van vergaderen, waarbij een robot automatisch notulen maakt en men door hologrammen bij elkaar aan tafel zit. Na de meeting heeft iedereen direct de notulen in zijn email.

Waarom gaan we straks nog persoonlijk naar een vergadering, met welk doel en wat hebben we ervoor over om er persoonlijk bij te zijn? Ook het combineren van zakelijke en privéreizen zal steeds belangrijker worden, het zogenaamd “bleisure” reizen.

Laten we een kijkje in die toekomst nemen en eens zien hoe ik straks een reis ga regelen. Mijn personal assistant, een chatbot, ziet een vergadering in mijn agenda, weet precies wat mijn voorkeuren zijn, op welke dagen ik privéverplichtingen heb en kent het reisbeleid van mijn werkgever. De chatbot struint in no-time het internet af, op zoek naar het best passende tarief voor zowel vlucht als hotel, door het gebruik van kunstmatige intelligentie en machine learning.
Ik krijg een aanbod op maat, zonder dat ik er iets voor heb hoeven doen. Mijn virtuele PA heeft dan ook al gekeken wie er nog meer naar die vergadering gaan en stelt voor om met iemand een zelfrijdende auto te delen en regelt de autorisatie door mijn manager.

Uiteraard zal ook de rol van de travel manager veranderen. Laten we eens kijken hoe die eruit zou kunnen zien. De nadruk zal komen te liggen op het gebruik van de beste technologie. Daarnaast zal tijd een belangrijkere factor zijn qua besparingen dan onderhandelde tarieven.

Duty of care, met geolocatie, wordt een fluitje van een cent. Mijn PA weet als geen ander hoe de reizigers op de hoogte te houden in geval van een incident en voegt probleemloos data uit verschillende bronnen samen. Rapportages worden daardoor ook vele malen beter.

In het kader van duurzaam travel management worden zoveel mogelijk vervoersmiddelen gedeeld onder werknemers en wordt het combineren van een zakenreis met een vakantie gestimuleerd. Mijn familie is tegen die tijd ook helemaal digitaal; scholen hebben geen vaste vakantieperiodes meer en over belastingvoordeel met dit soort reizen hoeven we ons niet meet druk te maken. Rutte III heeft zichzelf een target gesteld van 49 procent reductie in CO2-uitstoot in 2030 en al die digitalisering verbruikt tonnen energie, dus die moeten we wel weer compenseren. Belastingvoordeel is dan gebaseerd op je voetafdruk in plaats van je loon. Compliance is dan gericht op het verminderen van de CO2-uitstoot van zowel de individu als het bedrijf. Een Universeel Basis Inkomen compenseert de uren die machines hebben overgenomen.

Wat zullen we een tijd over houden! We gaan dan eindelijk genieten van een leven met minder werkdruk, gezonder zijn, meer bewegen, meer tijd met familie door brengen en zuiniger omgaan met energie. Bedenk eens welke voordelen dat allemaal op kan leveren.

Voordat we zover zijn moeten we wel anders gaan denken, samen een nieuwe wereld creëren. Maar zo moeilijk is dat niet, toch?

Marijke Poppink
[email protected]

Deze column verscheen eerder in Luchtvaartnieuws Magazine. Lees iedere maand zijn nieuwste column in het magazine.

Word hier abonnee.

Reageren op artikelen? Graag! Er gelden spelregels. We moedigen toevoeging van uw reactie op onze content aan, maar kijken streng naar taalgebruik.

Copyright Reismedia BV 2020