Peter Buis: Gemak boven privacy

23 maart 2011

Weet u nog hoe het voor de val van de Muur was om te reizen naar Oost-Europa? Uren stonden we in de rij om de benodigde stempels in ontvangst te nemen. Het leverde altijd spanning op en de reisduur werd met uren verlengd.

Gelukkig is er in de afgelopen decennia veel veranderd. Alhoewel… Een reis naar het Westen is tegenwoordig soms net zo’n onderneming als destijds naar het Oosten. De entree tot de Verenigde Staten is door de stijgende veiligheidsmaatregelen afschrikwekkend geworden. Overstappen in de VS is allang geen pretje meer. Het is ironisch te moeten constateren dat dit deel van de vrije wereld alleen op deze manier betreden kan worden. Dit zal ook niet snel veranderen, want wie neemt de verantwoordelijkheid om de veiligheidscontroles terug te draaien? Privium van de Schiphol Group bewijst dat het anders kan. Je deelt éénmalig je gegevens, laat dat vastleggen op een irisscankaart en de techniek doet de rest.

In de basis heb ik dan ook nooit bezwaar tegen het delen van gegevens. Mits dit nuttig blijkt te zijn en ik er persoonlijk gemak van heb, zoals een DigiD of een hotel dat met één muisklik je gegevens tevoorschijn haalt van je vorige bezoek. Zonder enige nervositeit betaal ik op internet met een creditcard, laat ik mijn e-mailadres achter en geef ik mijn adresgegevens door. Dit alles omdat de privacywetgeving mij bescherming biedt.

Kortom: ik ben bereid mijn privacy op te geven in ruil voor het gemak. Als ik kan kiezen tussen een ‘snelle’ bodyscan of een uur in de rij, dan weet ik het wel. Ik ben supporter van de technologie die het mogelijk maakt om met een swipe van een identiteitskaart al je gegevens door te sturen. Maar op Facebook zult u mij niet tegenkomen; mijn privédomein blijft privé, wel zo gemakkelijk.

Peter Buis
Senior Vice President South/West BCD Travel
www.bcdtravel.nl

Reageren op artikelen? Er gelden spelregels.

Copyright Reismedia BV 2019